Alacağına kavuşmak isteyen alacaklı, borçlu ile irtibata geçse de geçmese de bazen alacağını almakta oldukça zorlanabilir. Alacaklının borçluya ulaşamaması, borçlunun oyalama yolu ile ödeme ertelemesi ya da borçlunun alacaklıya karşı oluşturduğu sert tepki gibi durumlar alacaklının alacağına kavuşmasını engelleyebilmektedir. Bu kapsamda alacaklı kişi, ilgili dayanak belge ile bir hukuk bürosu avukatından yardım alabilir veya süreci yakından takip etmek adına icra takip türlerindeki bir takım zahmetlere girme yolu ile icra dairesine bizzat başvuruda bulunabilir. Fiziksel zahmetler rutin olsa da maddi zahmetler bazen güçlük verebilmektedir ki bu da icra takibi dosya masrafı olarak işlem maliyetleridir.
İcra takibi dosya masrafı nedir?
Alacak miktarı ne olursa olsun icra takibi açışından kapanışına kadar yapılması gereken bazı masraflar vardır. Bu masraflar dosya tahsilinde borçludan tahsil edilebilirken, borçlunun hiç bir mal varlığı ve maaşı olmaması durumunda alacaklının üzerinde kalabilen resmi harç ve posta masraflarıdır. Borçlunun mal varlığı ve maaş durumunu öğrenebilmek için ise icra takibi dosya masrafı yapma gibi zahmetlere girilme zorunluluğu vardır.
Öncelikle masraf tutarları, açacağınız icra takibinin türüne göre değişmektedir. Aşağıdaki alacak türleri, takip açılışı sırasında tahsil edilmekte olup, borçlunun mal varlığı olması durumunda satış işlemi istenirse artabilen tutarlardır.
İcra takibi dosya masrafında ilk adım;
- Çek/ Senet alacağı, Fatura alacağı, belgesiz alacak, kira alacağı gibi ilamsız alacak var ise; Alacak miktarının binde beş oranında icra takibi peşin harç, başvurma harcı ve borçlu sayısınca tebligat masrafı alınmaktadır.
Örneğin; İki borçlusu bulunan 5000 TL alacak var ise 25 TL peşin harç + 62,20 tl başvurma harcı + 19 TL tebligat masrafı olmak üzere 106,20 TL icra dairesi tarafından tahsil edilir. - İpotek alacağı, rehin alacağı, mahkeme kararı gibi ilamlı alacak var ise; İcra başvuru harcı, borçlu sayısınca tebligat masrafı alınmaktadır.
Örneğin; Bir borçlusu bulunan 45000 TL alacak var ise 62,20 tl başvurma harcı + 19 TL tebligat masrafı olmak üzere 81,20 TL icra dairesi tarafından tahsil edilir.
Unutulmamalıdır ki;
Yukarıda belirtilen masraf türleri icra takibi açıldığı anda alacaklının karşısına çıkacak ücretlerdir. Bu ücretlere ek olarak açılacak takibin taraf bilgilerinin ve alacak kalemlerinin olduğu takip talebi hazırlanmak zorundadır. Bu talebi dilekçe işleri yapan bürolardan hazırlatabileceğiniz gibi bir hukuk bürosu avukatına vereceğiniz vekalet ile ücretsiz hazırlatabilir hatta tahsilata kadar ki tüm takibini de yaptırabilirsiniz.
İcra takibi dosya masraf kalemleri;
İcra takiplerinde aşağıdaki masrafların yapılma ihtimali muhtemel olup her yıl değişkenlik gösterebilmektedir. İlgili rakamlar tarafımızca sıklıkla güncellenmektedir.
-
Posta masrafları
* Borçlulara gönderilen icra emri / ödeme emri / muhtıra gönderimi: 19 TL
* Tüm ilgililere gönderilen içeriği fark etmeyen gönderimler: 19 TL TL
* Maaş haczi, banka hesabı haczi, tapu haczi gibi gönderimi: 19 TL + 7,50 TL
(Hızlı tebligat gönderim durumunda ise gönderi başı 38 liradır) -
E-Tebligat ve KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) masrafları
* Borçlu veya diğer ilgililere gönderilen icra emri / ödeme emri / muhtıra / Haciz / Kıymet takdiri / Satış ilanı vb. sistemsel tebligat gönderimi: 5,5 TL
* Tapu veya diğer kurumlara KEP üzerinden müzekkere gönderimi: 0,50 Kuruş -
Tahsil harçları
* Haricen tahsil ya da dosyadan feragat durumunda dosyada haciz yok ise anapara alacak miktarı üzerinden % 2.27 haciz var ise % 4.55
* Borçlu tarafından İcra dairesine yatan paradan haciz varsa da yoksa da % 4.55
* Hacizli bir malın satışı sonrası % 11.38
oranlarında harç tahsilatları yapılmaktadır. Bu tutarlar dosyaya tahsilat bildirimi olduğunda ya da herhangi bir haczin kaldırılması istendiğinde peşinen tahsil edilmektedir. -
Diğer harçlar
* Haciz, tahliye, tespit gibi işlemlerde memur yolluğu 127,60 TL
* Değeri belli olmayan işlemlerde yerine getirme harcı: 54,40 TL -
Satış masrafları
Oldukça değişken olup süreci karmaşık bir şekilde ilerlemektedir. Bu kapsamda satış işlemleri bizzat yapılması zahmet vermekte olduğundan, anlatımı ve tarifi uygun aşağı yukarı taşınmaz satış işlemleri şeklinde olmaktadır. Menkul & gayrimenkul satış süreçleri ortalama 5.000,00 TL masraflı olduğundan dava sonucu işlemlerin iptal riski nedeniyle satış konusunda hukuk bürosu avukatlarından hizmet almanızı öneririz.
Bilinmesi gereken diğer bir husus ise tüm yapılan masrafların borçludan tahsil edilebilmesidir. Öyle ki dosya tutarı ne olursa olsun yapılan tüm masraflar dosya borcuna dahil edilmekte, icra kapak hesabı ile borçlunun ne ödeyeceği, alacaklının ne alacağı ve tahsil harçları net bir şekilde edinilebilmektedir.
Ya 600 liralık alacağa daha başlamadan 120 lira icra takibi dosya masrafı ödedim. Şaka mı bu
İcra dosyası tahsil edilir ise masraflarını da alabilirsiniz.
Düğünde hayala giren kol sallar derler. İcra takibi dosya masrafı olmadan olmaz
(: İlginç bir benzetme oldu. İcra takibi başından sonuna kadar masraflarla karşılaşmak mümkündür.
250 TL nafaka ödüyordum nafaka 600 tl oldu bana eski hesap numarasına yatar denildi geri olnuyormuş yeniden dosya açmışlar dosya masrafı ne kadardır allah rızası için yardımcı olunuz
Yeni bir mahkeme kararı alındı ise farklı bir icra dosyasından devam edebilir. Nafaka hesapları çok ayrı bir hesaplama yöntemi içerir. Geriye dönük bakiye ve yeni bakiyeler hesabı değiştirebilir. Detaylı kapak hesabını icra dairesinden almanız gerekir.
İyi günler kolay gelsin ben birine bilgisayar sattım 2 ci el aramızda senet yaptık senetin günü geldi geçti karşı taraf ödemedi şimdi ne yapmalıyım
Icra takibi yaparak tahsilat konusunda girişimde bulunabilirsiniz. Bu süreçteki karmaşa ile uğraşmak istemiyorum derseniz bir Avukata vekalet vererek takip etmesini isteyebilirsiniz.
Slm kolay gelsin bosanma davamiz bitti ama karsilikli odemelerimiz var karsi taraf yanasmiyor ve karsi tarafin avukatina odeme yapmam lazim 3 defa aradim odeme yapicam diye cevap vermediler ne yapmaliyim birde icraya verirsem masraflari karsi taraftan ala bilirmiyim
Avukatlar genellikle icra takibi öncesi haricen tahsilat yapmazlar ve icra takibine koyarak icra vekalet ücretiyle birlikte tahsil etmeyi düşünürler. Bu nedenle yanaşmıyor olabilir. Sizin avukatınız varsa zaten gerekli işlemlerin hepsini avukatınız da yürütebilir. Her iki tarafın da elinde bir karar var ve yine her iki tarafta icra takibiyle işlemleri yürütecek, tüm masrafları ile birlikte tahsilatını veya haciz işlemlerini sağlayacaktır.
Merhaba 7 adet senet tahsilim var toplam 10 bin Tl alamıyorum icraya versem masraf ne çıkar acaba?
Asıl alacağın binde 5 i tutarında peşin harç üzerine başvuru harcı, tebligat gideri olarak dosya başına +100 lira daha alınır. Avukat takip ederse süreç daha kolay ilerler ancak bunun için sizden vekalet ücreti almaz. Tüm masraflar karşı tarafa yansıtılır.
Merhaba,
İstanbul Varlık fonuna 35.000 civarı borcum var.Anlaşma yapmak üzere görüşme yapıyoruz.anlaşılan miktarı yatırmadan önce veya yatırdıktan sonra başkaca alacak çıkmaması için veya icra müdürlüğüne fazla ödeme yapmamak, daha sonra karşıma başkaca bir alacak çıkmaması için şirketten nasıl bir evrak istemem lazım.icea müdürlüğüne daha az masraf ödemem için nasıl bir yol izlemem gerekli. Dönüş yaparsanız sevinirim.
Merhaba, Alacaklı ile haricen anlaşmak istiyor iseniz bunu yazılı olarak sağlamanızı öneririz. Ödeme miktarını ve ödeme planını yazılı olarak aldıktan sonra ödemeniz bittiğinde ayrıca ibraname almanız yeterli olacaktır. Haricen anlaşma durumlarında ayrıca alacaklı icra dairesine haricen tahsil bildirimi yapmak zorundadır. Bu bildirimin gönderildiğine de emin olmalısınız. İcra masrafları her daim dosya tutarı üzerine eklenmektedir. masraf tutarlarını düşürmeniz mümkün değil. Bunun dışında haricen tahsil bildirimi yapıldıktan sonra icra tahsil harcı borçlu tarafından karşılanır. Bunu hemen ödemek zorunda değilsiniz çünkü icra dairesi harç için işlemlere devam etmez. Sizin bu süreçte yapmanız gereken 2 husus var. Biri anlaştığınız rakamı imza altına alan belge almanız diğeri ise ödeme sonrası ibraname isteyerek icra dairesine de haricen tahsil bildiriminde bulunulmasını sağlamanızdır.
Merhaba birikim varlık şirketi ana parası 2700 TL – faizle 7450 TL olan icra borcu için 5000 TL teklif etti ve dosya masraflarını ayrıca benim ödemem gerektiğini belirti düşünceniz nedir ?
Çok bizce ana parayı kabul ederlerse anlaşın 🙂