İcradan Satılık Daire İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Gerek ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takip gerekse diğer icra takibi yollarıyla taşınmazın paraya çevrilmesi istenebilir. Böylece alacaklı alacağına kavuşmak için borçlu adına olan taşınmazın satışını ister. Bu taşınmaz arsa veya iş yeri olabileceği gibi daire de olabilir. İcradan satılık daire için icra işlemlerinde acele etmemek gerekir.

icradan satılık daire işlemleri çeşitli süreçlerden geçmektedir.

İcra emri veya ödeme emri yoluyla borç bildirimi yapılır. Akabinde borçlu yasal hakkı olan 7 günlük süre içerisinde herhangi bir itirazı olmaz ise taşınmaz üzerine satışa arz şerhi işletilmesi için tapu müdürlüğüne, çap ve imar durumu için belediyeye müzekkere yazılır. Genellikle 5 iş günü içerisinde cevabı alınacak iş bu dairenin kıymet takdiri sürecine başlanılır. Bilirkişi marifetiyle esas veya talimat dairesince yapılacak olunan kıymet takdiri ile genellikle 15 gün sonra taşınmazın değeri çeşitli kriterlere göre belirlenerek raporlanır ve icra dairesine teslim edilir. Bu rapor icradan satılık daire sürecinde önemli rol oynayacaktır.

İcradan satılık dairenin işlemleri rutin bir süreçtir.

Satılacak olunan taşınmaz üzerinde başkaca alacaklının şerhi var ise 100 madde malumatı ile taraf bilgileri edinilir. Bu bilgilerin toplanması bazen 1 ay sürebilir. Yok ise alacaklı, borçlu ve varsa hissedarlara kıymet takdir raporu tebliğe çıkarılır. Tüm ilgililerin 7 günlük kıymet takdirine itiraz davası açma hakkı vardır. Dava açılmaz ise satış talep edilir ve 3 gün içerisinde alınacak satış kararı ile icra memuru aracılığı ile satış ilanı hazırlanır. Bu satış ilanı icradan satılık daire vasfı ile gazetede yer alacaktır. İcra dairelerinin yoğunluğuna göre satış günü genellikle en az 2 ay sonrasına verilmektedir. İncelenen satış ilanı uygun görülmesi ile birlikte Basın İlan Kurumu ‘na ve dosyadaki tüm ilgililere tebligat yolu ile gönderilir.

İcradan satılık daire masraflı bir süreçtir ve satılamama ihtimali de vardır. 

Alacak miktarı ve taşınmazın değeri ne olursa olsun talep halinde taşınmaz satış işlemi gerçekleşebilir. Bu işlemler için başta satış ilanı olmak üzere ortalama 10 bin lirayı gözden çıkarmak gerekebilir. İcradan satılık ev maliyeti satış masrafları başta olmak üzere bazen 10 bin lirayı aşabilmektedir. Verilen 2 satış günü hakkı içerisinde işbu icradan satılık daire satılır ise satıl masrafları alıcı kişiden tahsil edilebilir. Satılamaz ise icra dosyasında masraf olarak kalacaktır.

İcradan satılık taşınmaz için acele edilmemelidir.

Bir taşınmaz malın satışı için ortalama işlem süresi 3-4 aydır. Bu süre içerisinde yapılması gereken rutin işlemler usulüne uygun bir şekilde gerçekleşmelidir. Aksi takdirde taşınmaz icra yoluyla el değiştirme pozisyonunda iken ihalenin feshi davası açılması kaçınılmaz olabilir. Bu dava sonucu satış iptal edilir ve satış masrafları ziyan olmuş olur. Özellikle tebliğ süreci olmak üzere tüm işlemlerin harfiyen doğru yapılması önemlidir. Bu kapsamda bireysel olarak yapılan haciz işlemlerinde muhakkak avukat yardımı alınması gerekir. Satış sürecinin 2 ayda tamamlanması bile mümkün iken fesih riskini göze almaktansa sağlamcı olarak ilerlemek en akıllıca çözümdür.

“İcradan Satılık Daire İşlemleri Ne Kadar Sürer?” üzerine 12 yorum

  1. İcradan satılık daire için ihalenin feshi davası açılır ise yatırdığımız teminat nolur?

    Cevapla
    • Endişe edilecek bir durum yoktur. Yatırdığınız beden nemalandırılarak dava süreci bitene kadar faiz kazancı sağlar.

      Cevapla
    • Risk hayatımızın her anında varlığını korur. İcradaki risk ise çok katılımcı nedeniyle piyasa değerine yakın teklif alması olabilir.

      Cevapla
  2. Merhabs İcra satisinin fesh edilmesi kolaymidir. Her dava olumlumu sonuclanir. Yuksek meblaglarda 10 adet yeri satista olan batmis bir firmanin malini almak risklimidir. İhaleyi fesh davasi acarsa butun icradaki yerler icinmi gecerli olur

    Cevapla
    • Merhaba
      İhalenin feshi davası açılması gerekir. Bütün taşınmazlar veya tek taşınmaz yönünden açılabilir. İhalenin feshi davasının kabulü için bir çok etken bulunur. Bunlardan en önemlisi usulsüz tebligattır. Süreç hassas olup haksız bulunma durumunda mahkeme tarafından %10 tazminat cezası çıkma durumu vardır. Bu nedenle bir avukat tarafından dosyanın incelenmesi ve gerçekten usulüzlük var ise dava açılması gerekir. Dava açmak kolaydır ancak önemli olan sonuçlarıdır…

      İcradan bir veya birden fazla taşınmaz alınabilir. Önemli olan borçlu veya diğer kişilerin 15 içerisinde ihalenin feshi davası açılıp açılmayacağının kestirilebilmesidir. Bu nedenle teminat yattıktan sonra taşınmazın ihalesi kesinleşen kişi, kalan parayı süre sonunda yatırması en makulüdür. Fesih davası açılsa bile yatan para nemalanır ve alan kişiye faiz getirisi sağlar.

      Cevapla
  3. Merhaba, kredisini ödediğim ev, ödeme sıkıntısı yüzünden icra ile satışa çıkarsa, satılan evden ne kadarı bana kalır?

    Cevapla
    • Öncelikle çok bir para bekleyişinde olmamanızı öneririm. Çünkü kredi ile aldığınız evlin ilk yarı taksidi genellikle faiz ödemesi geri kalanı ise ana para ödemesi şeklinde olur. İcraya verildiği zaman taşınmaz değerinin çok daha altında satılabileceği gibi ayrıca faiz işlemeye devam eder. Faiz oranları yıllık ortalama %50 dir. İcra takibine girmesi devam eden faizi dondurmaz aksine anlaştığınız faiz tutarından çok daha fazla hesap çıkabilir. İcra takibinde usulsüzlük olma ihtimali yüksek olur bunu çözebilmeniz için ise avukat tutmanız gerekir ki bu da ayrı bir masraf olur üstelik karşı vekalet ücreti de çıkabilir. Özetle borcunuzu icra takibine dönüştürmenizi hiç önermiyoruz.

      Cevapla
  4. merhaba,
    Diyelim ki icradan bir ev aldık, daha sonra karar için kişi dava açarsa evin bizden geri alınma durumu olur mu? Çok teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Olabilir. Hatta dava uzun yıllar sürebilir. İcradan ev almadan önce ilgili icra dosyasını incelemenizi tavsiye ederiz

      Cevapla
  5. Merhaba
    Ücradan daire aldım mahkeme onandı daire bizde kaldı sonra itiraz oldu bölge mahkemesine yani bi üst mahkeme ye taşındı ama üst mahkeme için net bir tarih vermiyorlar sizce süreç ne kadar sürer şu an toplam süreç 14 ay oldu cvb için şimdiden teşekkürler

    Cevapla

Yorum yapın